Restauracja na Starym Mieście

Al Medina (Calle Oficios 12, róg Calle Obispo i Calle Obrapía, La Habana Vieja); tel. 7/8671041, codz. 12:00-24:00. Jedna z najlepszych restauracji bliskowschodnich w Hawanie ulokowana w pięknie odnowionej rezydencji kolonialnej. W menu dania kuchni arabskiej oraz specjały kubańskie. Wśród tych pierwszych przeważa kuchnia libańska.

Castillo de Farnes (róg Calle Monserrate i Calle Obrapía, La Habana Vieja); tel. 7/8671030, codz. 12:00-24:00. Niepozorna kawiarnia na rogu Calle Monseratte, nieopodal Parque Central, kryje niewielką, ale elegancką klimatyzowaną restaurację z życzliwym anglojęzycznym personelem. Spory wybór win z Hiszpanii, Francji i Argentyny uzupełniają produkty rodzime. Secesyjny wystrój i oprawione w ramki zdjęcia Fidela Castro, Raúla Castro i Che Guevary, stołujących się tu w pierwszych dniach rewolucji, tworzą specyficzny klimat.

Cocina de Liliam (Calle 48 nr 1311, między Calle 13 a 15); tel. 7/2096514, pn.-sb. 12:00-15:00 i 19:00-23:00. Słynie ze znakomitego jedzenia. Warto spróbować przystawki z ciecierzycy, szynki i cebuli, a potem zamówić świeżą rybę z grilla, np. lucjana lub okonia. Menu się zmienia, ale należy zamówić ropa vieja (marynowana, długo suszona, a następnie duszona jagnięcina).

El Aljibe (Av. 7, między Calle 24 a 26); tel. 7/2041583 lub 7/2044233, codz. 12:00-24:00. Popularna wśród turystów. Specjalnością zakładu jest wyśmienity kurczak w sosie pomarańczowym, podawany z wyjątkowo delikatnym Moros y Christianos (ryż z czarną fasolą), bananami i frytkami. Rodziny mogą wybrać ofertę „jedz, ile chcesz” z białym ryżem, czarną fasolą, smażonymi bananami, frytkami i sałatą. Mimo sporej powierzchni lokal sprawia wrażenie przytulnego, a kelnerzy pracują szybko i sprawnie.

El Portal de Santo Ángel (Calle San Ignacio przy Plaza Vieja, La Habana Vieja); tel. 7/8611626, codz. 8:00-23:00. Restauracja z widokiem na Plaza Vieja, mieszcząca się w ładnie odrestaurowanym budynku kolonialnym, byłej siedzibie założonego w 1866 roku Colegio El St. Angelo. Dania podaje się w sali jadalnej oraz na wspartym na kolumnach tarasie, a konsumpcję umilają trubadurzy. Posiłek najlepiej zacząć od chłodnika ze szparagów lub zupy z raków. Na danie główne warto zamówić homara w sosie wiśniowym.

Hurón Azul (Calle Humboldt 153, róg Calle P); tel. 7/8791691, codz. 12:00-24:00. Mała prywatna restauracja schowana przy niezbyt ruchliwej ulicy, ale blisko zgiełku i gwaru Vedado. Spokojna i elegancka, chętnie odwiedzana przez turystów i kubańskie elity. Jedzenie i obsługa znakomita. W ofercie zestawy typu combo oparte na głównym daniu z kurczaka lub z wieprzowiny.

La Bodeguita del Medio (Calle Empedrado 207, między Calle San Ignacio i Calle Cuba, La Habana Vieja); tel. 7/8631374, codz. 12:00-24:00. Ulubiony lokal Hemingwaya zdobią czarno-białe fotografie pisarza. Wciąż da się tutaj odczuć klimat cyganerii, chociaż stare napisy zdążyły już zniknąć ze ścian. w lokalu wciąż panuje tłok (można próbować ucieczki na nieco zaciszniejszy, przyjemny taras na dachu). W menu dominuje kuchnia kreolska.

La Domínica (Róg Calle O’Reilly 108 i Calle Mercaderes, La Habana Vieja); tel. 7/602918, codz. 12:00-24:00. Najlepsza włoska restauracja w mieście. W środku staroświecka elegancja, a na zewnątrz stoliki z parasolkami na starej brukowanej uliczce. Można tutaj zjeść świetną pizzę z pieca na cienkim cieście. Makarony al dente w dużych porcjach. Lokal prowadzą cudzoziemcy, co ma odzwierciedlenie zarówno w specyficznym klimacie, jak i lepszej niż przeciętna obsłudze. Lokalizacja zachęca do późniejszego spaceru po La Habana Vieja.

La Giraldilla (Róg Calle 222 i Calle 37, La Lisa); tel. 7/2730568, codz. 10:00-24:00. Jeden z najlepszych lokali na rynku, w którego skład wchodzą bar tapas, atrakcyjna restauracja El Patio los Naranjos na odkrytym tarasie oraz hiszpańska winiarnia La Bodega del Vino w piwnicy. Imponująca lista win w tej ostatniej zawiera oprócz gatunków kubańskich również doskonałe roczniki z Europy i Nowego Świata. Warto polecić krewetki w czosnku lub homara z grilla w sosie Ricard. W niektóre wieczory w lokalu odbywają się przedstawienia kabaretowe.

La Guarida (Calle Concordia 418, między Calle Gervasio i Calle Escobar); tel. 7/8624940, codz. 12:00-16:00 i 19:00-24:00. To najbardziej nietypowa hawańska restauracja – paladar sponsorowany przez Ministerstwo Kultury, mieszczący się na trzecim piętrze odpuszczonego budynku. Prowadzące do niego kręte, mocno sfatygowane schody z marmuru upodobali sobie fotografowie mody. Renomę zawdzięcza wspaniałej atmosferze, pysznym potrawom i znanemu kubańskiemu filmowi Fresa y chocolate, który tutaj kręcono. Wystrój przypomina paryskie bistro, a ściany są obwieszone oryginalnymi dziełami sztuki, starymi drukami oraz zdjęciami osobistości z całego świata, które miały okazję tu gościć. Właściciele mieszkali swego czasu we Francji, nic zatem dziwnego, że menu łączy harmonijnie kubańskie składniki z francuskimi potrawami.

La Paella (Róg Calle Oficios i Calle Obrapía, La Habana Vieja); tel. 7/671037, codz. 12:00-23:00. Słynie z paelli. Wszystkie dania świetnie przyrządzone. Iberyjski wystrój i drewniane parawany tworzą prawdziwie hiszpańską atmosferę. Obsługa jest szybka i sprawna, karta win dość bogata, a ceny w miarę przystępne, choć nie najniższe.

La Terraza (Róg Calle Real 161 i Calle Candaleria, Cojímar, Habana Este); tel. 7/939232, codz. 12:00-23:00. Drugi ulubiony lokal Hemingwaya. Bezpretensjonalna, schludna i sympatyczna restauracja z widokiem na morze i stary hiszpański fort w Cojímar. Tak naprawdę jest to bar z kafejką i piętnastoma przykrytymi czerwonym suknem stolikami. Ściany przestronnej sali zdobią fotografię „Papy” Hemingwaya. Jak na kubańskie standardy, menu jest wyjątkowo bogate i zawiera sporo propozycji z owocami morza. Specjalnością zakładu są homary hodowane w zbiorniku w pobliżu popiersia amerykańskiego pisarza.

Taberna de la Muralla (Róg Calle San Ignacio i Calle Muralla, Plaza Vieja, La Habana Vieja); tel. 7/8664453, codz. 11:00-1:00. Doskonała tawerna z własnym browarem warzącym cudownie zimne piwo. Usytuowana w południowo-zachodnim narożniku Plaza Vieja proponuje piwo jako dodatek do smacznych dań: hamburgerów, pizzy lub steków wieprzowych z frytkami.

Café Taberna (Calle Mercaderes i Teniente Rey, Plaza Vieja); tel. 7/8611637, codz. 12:00-24:00. Tętniąca życiem w pięknie odnowionym osiemnastowiecznym budynku. Jedzenie przeciętne, a menu niezbyt wyszukane.

Cafetería El Portal (Calle San Ignacio 54, róg Calle Empedrado, Plaza de la Catedral); tel. 7/8671034, codz., całą dobę. Trudno o bardziej nastrojowe miejsce w La Habana Vieja. Menu dość skromne, ale rekompensuje je atmosfera. Porcje raczej małe, ale za to w przystępnej cenie.

Los Nardos (Paseo del Prado 563, między Teniente Rey a Dragones, naprzeciwko El Capitolio); tel. 7/8632985, codz. 11:30-23:30). W menu potrawy hiszpańskie: gazpacho, paella czy sangria, ale większość stanowią dania mięsne i owoce morza, w dużych porcjach, za rozsądną cenę. Jedzenie smaczne, choć niezbyt wyszukane. Wybór win imponujący, ale są dość drogie.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>